Zonnepanelen? Meld het aan uw verzekeraar!

Steeds meer huizen hebben zonnepanelen op het dak. Maar hoe zit het met de verzekering van die panelen? Vallen ze onder de opstalverzekering of niet? En wat als u een huurhuis heeft?

Nieuws
Datum: 03-09-2019

Met zonnepanelen steunt u niet alleen het milieu, maar ook uw portemonnee! Uiteraard moet u eerst investeren, maar het rendement van zonnepanelen is aanzienlijk hoger dan de rente die u op uw spaargeld krijgt. Omdat u dit jaar de btw nog terugkrijgt, is de aanschaf van zonnepanelen relatief voordelig. En extra stroom mag u tegen een interessante vergoeding terugleveren aan het energienetwerk.

Met een gemiddelde aanschafprijs van € 3.000 tot € 7.500 – afhankelijk van de grootte van uw dak en het soort panelen – wilt u natuurlijk wel dat uw zonnepanelen goed verzekerd zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste weetjes voor u op een rij gezet.

Koophuis met vaste zonnepanelen

Als u een koophuis heeft en uw zonnepanelen zijn goed vastgezet, dan vallen ze in principe onder de opstalverzekering. Eigenlijk geldt dit voor alles wat stevig vast zit aan uw huis.

Waar u wel op moet letten, is of het verzekerde bedrag nog klopt. Zonnepanelen zijn zoals gezegd een flinke  investering, waardoor het nodig kan zijn om de herbouwwaarde van uw huis aan te passen. Meld het daarom altijd als u zonnepanelen heeft geplaatst. Dat kan bij ons, maar ook rechtstreeks bij de verzekeringsmaatschappij.

Koophuis met niet-vaste zonnepanelen

Liggen uw zonnepanelen los, bijvoorbeeld omdat u een plat dak heeft of omdat ze zijn gemonteerd door middel van een kliksysteem? Dan vallen uw zonnepanelen waarschijnlijk niet onder de opstalverzekering. Wel bestaat de mogelijk dat uw inboedelverzekering eventuele schade dekt. Twijfelt u hierover? Vraag het dan even na bij ons of bij uw verzekeringsmaatschappij.

Huurhuis

Als u in een huurhuis woont, heeft u zelf geen opstalverzekering. In dat geval kunt u uw zonnepanelen meestal verzekeren op uw inboedelverzekering door middel van een zogenoemd huurdersbelang. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.