Risico-opslag hypotheek meestal niet automatisch aangepast

Heeft uw hypotheek een risico-opslag en heeft u inmiddels afgelost? Of is uw huis (veel) meer waard geworden? Dan is de kans groot dat u een te hoge hypotheekrente betaalt.

Twee huizen tegen elkaar
Nieuws
Datum: 22-11-2018

Risico-opslag is een extra rente die u betaalt als u naar mening van de geldverstrekker een hoger risico loopt. Bijvoorbeeld omdat de bank zich afvraagt of u wel alles kunt terugbetalen. Of als uw huis bij gedwongen verkoop naar verwachting minder oplevert dan de hoogte van de hypotheek.

Te hoge opslag

Hoe groter het verschil tussen de waarde van uw huis en de hypotheek, hoe hoger de opslag. Maar als u inmiddels een deel van uw lening heeft afgelost of als uw huis (veel) meer waard is dan toen u het kocht, dan is de opslag die u betaalt vaak te hoog.

Niet automatisch aangepast

De meeste banken passen de risico-opslag echter niet automatisch aan. Verder zijn zij vaak onduidelijk over de regels die ze hanteren.

AFM wil proactieve houding

Daarom vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat hypotheekverstrekkers zich proactiever moeten opstellen. Niet alleen door lagere risico-opslagen automatisch door te voeren, maar ook door klanten te wijzen op hun eigen mogelijkheden om in een lagere risicoklasse te komen.

Wij helpen u graag

Heeft u een deel van uw hypotheek afgelost en/of is uw huis flink in waarde gestegen, maar betaalt u nog steeds dezelfde rente als jaren geleden? Dan is de kans groot dat u kunt besparen op uw woonlasten. Wij helpen u graag om dat te realiseren. Neem gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.